Svart vinbärsrecept

Svart vinbärssaft: Ånga bären i en Saft-Maja utan socker, mät sedan upp saften,
till varje liter sur saft röres 3- 4 hg socker i.
När sockret är upplösts, häll saften på små plastflaskor och frys.
 
Holgers sylt: 1 kg vinbär och 1 liter vatten kokas i 15 minuter.
Tillsätt 2 kg socker och rör tills sockret är löst. Slå upp sylten i rena, heta burkar.
 
Mors tips: Tag en näve frysta vinbär till havregrynsgröten, de tinar på nolltid. Enkelt, gott och nyttigt!
 
 Vinbärs puré: Passera vinbären och tillsätt ev. lite socker och frys in. Användes till juice, fil och glass.

Vinbärs mos: Mosa eller mixa bären, tillsätt lite  socker efter behov. Frys in. Bra till soppa och kräm.

Tips!
 Om Du inte har tid att ta vara på vinbären direkt går det utmärkt att frysa in dem.
– Då får du även ut mera saft från bären eftersom cellerna i skalet knäckts.-
 
Bästa sättet att rensa vinbären är att frysa dem i en stor påse som man rullar då och då under infrysningen så bären inte fastnar ihop. När bären är hårda gnuggar man påsen så ev. bärskaften lossar. Sedan slår man upp bären på ett rensgaller och skakar lite så skräpet far bort.