

Vi har planterat härdiga krydd och medicinalväxter som kom till Sverige med munkarna på medeltiden.
Det var genom klosterträdgårdarna som kunskaperna spreds ut i världen.
I örtagården finns 100 talet Krydd och medicinalväxter.
Alla växter är försedda med lättlästa skyltar med namn på svenska, norska, finska, engelska, tyska och latin
samt om växtens historia och användning.
Välkommen till att gå runt bland nyttoväxterna och bekanta dig med intressanta örter som
Åbrodd, Hjärtstilla, Isop och Humle m.m.
Fri entre!
Öppet dygnet runt från midsommar i Midnattssolens ljus.


Innatbackens örtagård
ODLARE
Holger Henriksson
956 92 ÖVERKALIX
Mobil: 070-540 82 26
E-mail: [email protected]
Instagram: Polcirkelbar
Vi finns vid väg 392, Pajalavägen mellan Överkalix och Jockfall. 20 km norr om Överkalixrondellen, 5km söder om Polcirklen på östra sidan av Kalixälven.
Kontakta oss
Bara för att testa det ”omöjliga” planterade vi en äppellund för några år sedan.
Som vanligt gick det bra, bara man försöker. Nu hoppas vi bara att älgarna låter bli träden.
Nu finns det äppelträd av olika ryska och finska sorter vid polcirkeln.

Äppellund
Rödupp, vid Polcirkeln, är en gammal vacker by med spår från stenåldern.
Byn (Östra och Västra Rödupp) är en mil lång och ligger på båda sidor av den vackra och orörda Kalixälven.
Byn förbinds när älven är farbar med Sveriges nordligaste färja och vintertid med isväg.
Rödupp betyder "röjt upp" och jord- och skogsbruk har varit den mest betydelsefulla näringsgrenen.
Gårdens namn är "Innat" och på överkalixmål står det för "norr om". "Innat"-gården är från 1700-talet och vi är nu den åttonde generationen som brukar den.
Men, tiderna förändras, och vi med dem... Från att tidigare ha varit småskaligt jordbruk
med mjölkproduktion och skogsbruk har vi successivt övergått till trädgårdsodling.
Vi var pionjärer med bärodling i större skala i Norrbotten.
Idag har vi mer än 50-årig erfarenhet av odling och har Sveriges nordligaste yrkesodling av jordgubbar och svarta vinbär.
Att leva av och med naturen är mycket spännande, varje år är ett nytt äventyr.
Det kan bli frost i blomningen och miljontals blommor blir skadade och bärskörden blir minimal.
Vi är hela tiden beroende av att väderleken är så normal som möjligt om vi vill ha en bra skörd som gör det möjligt att bedriva odling på dessa breddgrader.
- Tron finns alltid kvar att nästa år skall bli ännu bättre.
Handelsträdgården har vi drivit i nästan 40 år.

Historik
- Frysta gubbar: Skiva eller klyfta bären och lägg dem i plastburkar. Frys in.
- Lösfrysta Gubbar: Skölj och rensa bären, lägg dem på en bricka eller långpanna och ställ in bären i frysen. När de blivit frusna, lägg dem i plastpåsar och sug ur luften och stoppa tillbaks i frysen.
- Jätte bra till dekoration, de blir fastare och tinar snabbare.
- Gubbmos: Mosa bären eller mixa. Tillsätt eventuellt lite socker och frys in.
- Frysta bär i lag (8 liter bär): Koka upp 1 liter vatten och 3 dl socker. Låt det svalna. Lägg de skivade bären i plastburkar och slå den kalla lagen över så att bären knappt täcks. Frys in.
- Jordgubbssylt: 1 kg (2 liter) jordgubbar och ½ kg socker. Varva jordgubbar och socker i en gryta. Låt sylten koka långsamt i 15 minuter. skumma av väl. Tillsätt 1 kryddmått natriumbensoat/kg sylt om sylten ska förvaras länge.
- Lättsockrad sylt: Frys in jordgubbarna i lagom stora förpackningar och koka efter behov, då behövs det mycket mindre socker, beroende på smak och hur snabbt man äter upp den. Kanske bara någon dl socker per kg bär.
- Jordgubb-rabarbersylt: Samma som ovan, men byt ut 30% av bären mot rabarber.

Jordgubbsrecept
till varje liter sur saft röres 3- 4 hg socker i.
När sockret är upplösts, häll saften på små plastflaskor och frys.
Tillsätt 2 kg socker och rör tills sockret är löst. Slå upp sylten i rena, heta burkar.
Vinbärs mos: Mosa eller mixa bären, tillsätt lite socker efter behov. Frys in. Bra till soppa och kräm.
Tips!
Om Du inte har tid att ta vara på vinbären direkt går det utmärkt att frysa in dem.
– Då får du även ut mera saft från bären eftersom cellerna i skalet knäckts.-
