Jordgubbsrecept

 

  • Frysta gubbar: Skiva eller klyfta bären och lägg dem i plastburkar. Frys in.
  • Lösfrysta Gubbar: Skölj och rensa bären, lägg dem på en bricka eller långpanna och ställ in bären i frysen. När de blivit frusna, lägg dem i plastpåsar och sug ur luften och stoppa tillbaks i frysen. 
  •  Jätte bra till dekoration, de blir fastare och tinar snabbare.                
  • Gubbmos: Mosa bären eller mixa. Tillsätt eventuellt lite socker och frys in.
  • Frysta bär i lag (8 liter bär): Koka upp 1 liter vatten och 3 dl socker. Låt det svalna. Lägg de skivade bären i plastburkar och slå den kalla lagen över så att bären knappt täcks. Frys in. 
  • Jordgubbssylt: 1 kg (2 liter) jordgubbar och ½ kg socker. Varva jordgubbar och socker i en gryta. Låt sylten koka långsamt i 15 minuter. skumma av väl. Tillsätt 1 kryddmått natriumbensoat/kg sylt om sylten ska förvaras länge.
  • Lättsockrad sylt: Frys in jordgubbarna i lagom stora förpackningar och koka efter behov, då behövs det   mycket mindre socker, beroende på smak och hur snabbt man äter upp den. Kanske bara någon dl socker per kg bär.
  • Jordgubb-rabarbersylt: Samma som ovan, men byt ut 30% av bären mot rabarber.